ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΣΠΟΝ∆ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Οι πόνοι της μέσης έχουν φτάσει σε επίπεδα επιδημίας στο δυτικό κόσμο. Περίπου τα 2/3 του πληθυσμού έχουν σε κάποιο στάδιο της ζωής τους πόνο στη μέση. Μια αναφορά του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας συνιστά φυσική θεραπεία, όπως είναι η οστεοπαθητική, το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η οστεοπαθητική θεραπεία και ενεργή αποθεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικότερες των παλαιών μεθόδων των παυσίπονων και της ανάπαυσης επί κλίνης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΣΠΟΝ∆ΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, δε σημαίνουν απλά πόνο στη μέση. Μπορεί να αποτελούν την αιτία πιο περιφερικών συμπτωμάτων, όπως πόνος στους γλουτούς, βουβωνική χώρα ή πόδια. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας πίεσης σε συγκεκριμένα νεύρα. Προβλήματα της σπονδυλικής στήλης μπορούν ακόμα να προκαλέσουν πόνο στο κεφάλι, τον αυχένα, τους ώμους και τα χέρια. Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης αντιστοιχούν περίπου στο 50% των περιπτώσεων που επισκέπτονται τον οστεοπαθητικό. Η οστεοπαθητική είναι συχνά η αποτελεσματικότερη μορφή αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και επιδιώκει να επανορθώσει αυτά τα μηχανικά και λειτουργικά προβλήματα. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ο τραυματισμός είναι η κυριότερη αιτία πόνου της σπονδυλικής στήλης. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο σε αυτή την περιοχή.

Σ’ αυτές τις καταστάσεις συμπεριλαμβάνονται:

• Σπλαχνικές ασθένειες

• Αρθρίτιδα

• Νεφροπάθεια

• Αγχώδεις καταστάσεις

• ∆ερματοπάθεια

• Όγκοι

• Σπονδυλαρθρίτιδα

• Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Οι οστεοπαθητικοί έχουν εκπαιδευτεί στο να αντιλαμβάνονται προβλήματα που χρειάζονται περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις και ιατρική θεραπεία. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης προέρχονται από μηχανικές και λειτουργικές βλάβες σ’ αυτήν. Οι οστεοπαθητικοί ασχολούνται επιτυχώς με τέτοιες βλάβες για περισσότερο από έναν αιώνα.

Τι συμβαίνει όταν επισκέπτεστε έναν οστεοπαθητικό. Όταν επισκέπτεστε έναν οστεοπαθητικό για πρώτη φορά, δίνετε ένα λεπτομερές ιστορικό και υποβάλλεστε σε μια εξέταση. Με τη βοήθεια κάποιων κινήσεων και της αφής, ο οστεοπαθητικός μπορεί να αντιληφθεί σημεία αδυναμίας ή έντασης στο σώμα. Η οστεοπαθητική έχει μια ολιστική αντιμετώπιση, δηλαδή εξετάζει όλο το σώμα και κάθε ασθενή ξεχωριστά.