Περι Τροφής ο λόγος:
Με αφορμή μια συζήτηση που είχα με μια φίλη, και όχι ως απάντηση αυτής, αλλά ως προσωπική άποψη, θέλω να αναφερθώ στη διατροφή. Ο Ιπποκράτης φέρεται να είπε , η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου. Και πολύ σωστά.
Αλλά….Ποια τροφή να επιλέξω; Ποια είναι η σωστή διατροφή; Υπάρχουν χιλιάδες δίαιτες/διατροφές που υπόσχονται καλύτερη υγεία , ευεξία, καλύτερο-ομορφότερο (με τα σημερινά στερεότυπα) σώμα, κ.ο.κ. Υποστηρίζουν δε τις υποσχέσεις τους με έρευνες ή «έρευνες» , με επιστημονικές ή «επιστημονικές» αποδείξεις.
Το κοινό συνήθως όλων αυτών των «υγειών» διατροφών είναι ότι είναι δογματικές και συνήθως η καθεμιά αποτελεί πανάκια για την υγεία του ανθρώπου. Αν θέλετε να ακολουθήσετε κάποια από αυτές δογματικά κάντε το. Κατά πάσα πιθανότητα είναι καλύτερη από την μέχρι τώρα διατροφή σας emoticon smile emoticon smile emoticon smile
Σε γενικές γραμμές διατροφές vegan vegetarian, macrobiotic, paleo, mitsos, ή babis, είναι πιο ευεργετικές από μια διατροφή του μέσου ευρωπαίου-Έλληνα-αμερικάνου που είναι τίγκα στις επεξεργασμένες τροφές, που είναι περισσότερο επεξεργασμένες, και λιγότερο τροφές.
Σαφώς και το παστεριωμένο γάλα από αγελάδες τιγκαρισμένες στα αντιβιοτικά που κάνουν εκατοντάδες μαστίτιδες από το άρμεγμα και ζουν σε κλουβιά 2Χ2 , είναι δηλητήριο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με το γάλα της αγελάδας ή της κατσίκας που ζει στο βουνό και τρώει το χορταράκι και τριγυρνά στα λιβάδια . Στα χαρτιά μπορεί να μοιάζει το ίδιο, αλλά είναι διαφορετική τροφή
Φυσικά και είναι καλό να αποφεύγουμε τοξίνες όπως το αλκοολ η νικοτίνη η ζάχαρη.
Φυσικά και είναι καλό να μειώσουμε την κατανάλωση των φλεγμονωδών Ω6 λιπαρών οξέων
Φυσικά και είναι καλό να αποφεύγουμε τροφές τις οποίες το ΣΩΜΑ ΜΑΣ δεν ανέχεται καλά
Μετά από 20 χρόνια κλινικής εμπειρίας και διαβάσματος στον τομέα της φυσικής Ιατρικής / φυσικοπαθητικής – Naturopathy) έχω καταλήξει στο ότι δεν υπάρχει ΙΔΑΝΙΚΗ διατροφή για όλους. Ούτε κάν Ιδανική τροφή για έναν άνθρωπο. Καθένας μας σε διαφορετικά στάδια της ζωής του και ανάλογα με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες (εποχές, στρεσογόνες καταστάσεις, ψυχολογία, δραστηριότητα, ηλικία, ) έχει διαφορετικές ανάγκες.
Μπορεί για παράδειγμα, να είσαι χορτοφάγος 30 χρόνια και να ήταν το πιο απίθανο πράγμα που σου συνέβη , να ένιωθες υγιής, με υψηλά επίπεδα ενέργειας , με φανταστικές εξετάσεις κ.ο.κ. Και ξαφνικά εδώ και ένα χρόνο παρότι κάνεις ότι έκανες πάντα , να αρχίσεις να αρρωσταίνεις συχνά, να έχεις χαμηλή ενέργεια, πόνους στις αρθρώσεις κλπ. Ίσως είναι η ώρα για κάποιο έστω χρονικό διάστημα να σκεφτείς ότι μπορεί το σώμα σου να χρειάζεται και κάτι άλλο. Μπορεί βέβαια και να μη συμβεί ποτέ αυτό και να πεθάνεις ένας υγιέστατος παππούς vegetarian
Το μυστικό , θεωρώ είναι να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, και αυτό έχουμε «εκπαιδευτεί» να ΜΗΝ το κάνουμε από πολύ μικροί. Θαυμάζω τα μικρά παιδάκια, που σχεδόν πάντα ξέρουν ακριβώς τί θα φάνε, πόσο θα φάνε πότε θα φάνε για να έχουν την υγεία τους. Και εμείς που «ξέρουμε» καλύτερα πάμε και τους καταστρέφουμε αυτή την εσωτερική ΓΝΩΣΗ, την «ΑΚΟΗ» του σώματός μας και των αναγκών μας.
Όταν τρως κάτι και πρήζεσαι, όταν τρως κάτι και νυστάζεις, όταν τρως κάτι και περιμένεις να σου φτάσει το στομάχι στο στόμα, όταν τρως κάτι και τσιρλίζεσαι, όταν τρως και κάνεις μια δυο μέρες να πας στην τουαλέτα, όταν τρως κάτι και βγάζεις σπυράκια, όταν τρως κάτι και γίνεται χειρότερα η ψωρίαση σου, ή το έκζεμά σου ή το οποιοδήποτε αυτοάνοσο που απέκτησες από τις διαρκείς μάχες με το σώμα σου και τη διαρκή αδιαφορία σου στις ανάγκες του για τροφή-κίνηση-ησυχία-αναπνοή-χαρά, τότε είναι ώρα να κάνεις μια παύση και να αρχίσεις να ΤΟ ΑΚΟΥΣ.
Και ακόμα και όταν δεν το ακούς , να γίνεται εν γνώσει σου. Συνειδητά. Παράδειγμα. Θέλω να φάω ινδικό. Ξέρω ότι αύριο οι αιμορροΐδες μου θα παραπονεθούν και θα ματώσουν. Ζυγίζω τα υπέρ και τα κατά της επιλογής μου και αφού έχω ακούσει το σώμα μου , επιλέγω, να το πληγώσω για ένα τέταρτο απόλαυσης καυτερού φαγητού και μπαχαρικών .
Φυσικά για να ξαναμάθουμε να ακούμε το σώμα μας πρέπει να το επανεκπαιδεύσουμε, να κάνουμε τις δοκιμές μας με διάφορες διατροφές , να κάνουμε τις αποτοξινοσούλες μας και να αρχίσουμε σιγά σιγά να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που μας δίνει.
Ελευθέριος Μουράτης
Οστεοπαθητικός – Φυσιοπαθολόγος
Osteopath – Naturopath