ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ (ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ)

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας. Πόσοι από εμάς δεν ξυπνάνε το πρωί με δυσκαμψία ή πόνο στα γόνατα, το ισχίο ή και τη σπονδυλική μας στήλη. Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από εκφυλιστικές αλλοιώσεις (φάγωμα) στην άρθρωση, απώλεια του αρθρικού χόνδρου και μεταβολές των οστών της άρθρωσης.

Πάνω από 40 εκατομμύρια Αμερικανών πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα σήμερα. Συμπτώματα στα γόνατα (τη συνηθέστερη περιοχή) εμφανίζονται ακόμα και από την ηλικία των 30. Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή στους άνδρες μέχρι την ηλικία των 45 ενώ μετά τα 45 η συχνότητα εμφάνισης είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες. Μέχρι και 80% των ανθρώπων πάνω από τα 50 έχουν οστεοαρθρίτιδα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι οι αρθρώσεις στήριξεις δηλαδή τα γόνατα και τα ισχία.

Ο πόνος δεν είναι απαραίτητος. Άλλωστε στο 40% των περιπτώσεων με σοβαρές ακτινολογικές ενδείξεις δεν υπάρχει πόνος.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Θεωρείται απαραίτητο να επιτυγχάνεται το φυσιολογικό βάρος έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η πίεση στις αρθρώσεις.

Η διατροφή να επικεντρώνεται σε εξ ολοκλήρου βιολογικές ανεπεξέργαστες τροφές (ξηρούς καρπούς, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και σπόρους)

Να αποφεύγονται ζωικά προϊόντα με εξαίρεση τα παχιά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα, πέστροφα,  σαρδέλα κ.α )

Να εξακριβωθούν οι τροφές στις οποίες έχετε χαμηλή ανεκτικότητα καθώς και οι αλλεργιογόνες τροφές και να αφαιρεθούν από τη δίαιτά σας. Οι τροφές της οικογένειας ΄΄Solanacae΄΄ δηλαδή τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και καπνός περιέχουν αλκαλοειδή τα οποία εμποδίζουν την ανάπλαση του κολλαγόνου.

Να αφαιρεθούν από τη δίαιτα το αλκοόλ, ο καφές και η ζάχαρη.

Να καταναλώνονται τουλάχιστον 2 λίτρα νερού (φιλτραρισμένου) ημερησίως.

Να καταναλώνονται βιολογικά προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθάει στη ανάπλαση του κολλαγόνου (π.χ. εσπεριδοειδή και μούρα).

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

Συχνή άσκηση. Αν οι περιοχές που πάσχουν είναι τα γόνατα ή τα ισχία, επιλέξτε το κολύμπι τα aquarobics και το ποδήλατο.

Απαραίτητα 10-15 λεπτά την ημέρα άσκηση χαλάρωσης (αναπνοές, διαλογισμός, αυτοσυγκέντρωση, yoga, προσευχή κ.α.).

Επισκεφθείτε τον οστεοπαθητικό σας και το φυσικό ιατρό σας ο οποίος μπορεί να επαναφέρει μεγάλο μέρος από την κινητικότητα των αρθρώσεων καθώς και να σας συστήσει τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής που θα διακόψουν και συχνά θα αντιστρέψουν την πορεία της ασθένειας.